Det är få saker som slår ett nybakat doftande bröd, och tycker man att det kan vara krångligt att baka så kan man göra så kallat grytbröd i en gjutjärnsgryta. Enkelt och ändå jättegott! Vi har dessutom lagt till lite nyttigheter som chiafrön och valnötter i vårt recept. Passar utmärkt till en värmande soppa eller bara till frukost, och självklart med Carlsham Tre oljor på.
Ingredienser: |
|
1 dl |
rågmjöl
|
1 dl |
valnötter
|
2 msk |
chiafrön
|
4,5 dl |
ljummet vatten
|
12,5 g |
jäst
|
6,5 dl |
vetemjöl
|
1 msk |
honung
|
1 tsk |
salt
|
Carlshamn Tre oljor
|
Grytbröd med valnötter och chiafrön
Gör såhär:
Smula ner jäst i en bunke, tillsätt honung och salt. Häll i det ljumna vattnet och rör om tills jästen och honungen är lös. Häll i mjöl, valnötter och chiafrön, och rör om degen med en träslev eller slickepott tills den gått ihop.
Strö över lite mjöl och täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i 1 ½ timme.
Värm ugnen till 250 grader och lägg degen i en gjutjärnsgryta. Sätt på locket på grytan och sätt in den i nedre delen av ugnen. När brödet har stått inne 25 minuter lyfter du av locket, sänker temperaturen till 175 grader och gräddar ytterligare 25 minuter.
Ta ut grytan och vänd försiktigt ut brödet på ett galler. Låt svaln och servera sedan med Carlshamn Tre oljor.