Om oss

Vi på Carlshamn utvecklar kvalitativa margarinprodukter från växtriket. Våra margariner passar alla och är helt växtbaserade med olika smaker. Vi drivs av att erbjuda produkter som inte bara smakar gott utan även gör gott. Passa på att testa några av våra växtbaserade margarin redan i dag!

Om oss

Vi på Carlshamn utvecklar kvalitativa margarinprodukter från växtriket. Våra margariner passar alla och är helt växtbaserade med olika smaker. Vi drivs av att erbjuda produkter som inte bara smakar gott utan även gör gott. Passa på att testa några av våra växtbaserade margarin redan i dag!

 
 

Växtriket

Växtriket betyder mycket för oss på Carlshamn och vi är jätteglada över att kunna erbjuda helt växtbaserade margarin som är till för alla. Vi använder oss mycket av naturens egna tillgångar i våra recept för att du enklare ska kunna inkludera växtriket mer i din vardag.

Det är ju det som är så bra med växtriket att det gynnar både hälsan och värnar om vår jord!

Eftersom stor del av växthusgasutsläppen från den svenska livsmedelskonsumtionen går att härledas till produktion av animaliskt protein är vi stolta över att ha ett helt växtbaserat sortiment med produkter som är för alla. Dessutom smakar våra margariner riktigt gott!

Rapsolja ingår i alla Carlshamns margarin – en fantastisk källa till omega-3- och omega-6-fettsyror som båda är väldigt viktiga för oss. 

Dessa fetter behövs för cellbyggnad, men är också bra för ditt hjärtas hälsa samt för att kontrollera blodets kolesterolhalt, balansera triglyceridnivåer och för att hålla blodtrycket i schack.

Både vuxna och barn behöver dessa fettsyror. Ett riktigt bra sätt att få i sig den dagliga mängden är att använda Carlshamns margarin!

För att få till produkter med utsökt smak och perfekt konsistens, som lätt bres på mackan, har vi blandat rapsolja med andra växtbaserade fetter. Beroende på produkt använder vi oss av kokos-, shea- och/eller palmolja.

Mer specifik information hittar du på produktens innehållsförteckning. Vi använder endast certifierad palmolja i våra produkter, och erbjuder även produkter helt utan palmolja.

Hållbarhet

Något vi på Carlshamn tycker är viktigt är hållbarhet och vår jords hälsa. Därför är vår fabrik, där vårt margarin tillverkas, en så kallad Zero Waste-fabrik. Det betyder att allt som kan återvinnas återvinns och det som inte kan återvinnas används till att tillverka energi.  Visst är det bra? 

Plast, papp, glas och metall tas om hand och återvinns, precis som eventuellt spill från produktionen av våra margariner, till exempel vegetabilisk olja, som senare kan användas till att skapa biodiesel istället för att slängas. Nästan allt vårt avfall återanvänds, men av det lilla som blir kvar ser vi till att någon av våra partners omvandlar det till energi istället för att vi slänger det som sopor. Vi har åstadkommit mycket men vi slutade inte att sträva efter en ännu mer hållbar vardag när vi uppnådde målet med att göra vår fabrik Zero waste. 

För att ytterligare minska miljöpåverkan och inkorporera initiativet Zero Waste, även utanför produktionen, ser vi även till att alla förpackningar för vårt bordsmargarin kan återvinnas som papp och dess lock som plast.

När det gäller förpackningen för vårt bakmargarin väger det endast 4 g och återvinns som papper. 

För att minska på plastmängden i vårt flytande margarin produceras flaskorna lokalt i vår produktionsanläggning där materialet för flaskorna anländer som små kapslar som sedan blåses upp till flaskor på vår produktionslinje – en riktigt intressant process!

Såklart arbetar vi ständigt med att undersöka nya förpackningsalternativ som kan minimera avfallet och ha en mindre påverkan på miljön. Som med allt vi gör på Carlshamn vill vi att våra produkter, och dess förpackningar, inte bara ska värna om hälsan, men också om miljön!

Välmående

Våra margariner är fulla av massor med nyttiga oljor och fetter från växtriket – att bre på lite Carlshamn margarin på frukostmackan är ett riktigt enkelt sätt att göra gott för hälsan.

Alla våra produkter är självklart helt växtbaserade och i deras bas har de den nyttiga rapsoljan. Bland annat är den en bra källa till omättade fetter som vår kropp behöver, men också omega-3- och omega-6-fettsyror, vilka är väldigt viktiga för kroppens dagliga funktion.

Dessutom, för att få till rätt konsistens på margarinet, har vi även tillsatt en liten mängd naturligt hårda vegetabiliska fetter. Till exempel kokos-, shea- och/eller palmolja eftersom margarin tillverkat på bara rapsolja är för rinnande i konsistensen.

Den palmolja som används i våra produkter är självklart 100 % SG-certifierad enligt RSPO’s kriterier. Vi erbjuder såklart också produkter helt utan palmolja. Med hjälp av att använda certifierad palmolja ser vi till att hela produktionskedjan för palmoljan jobbar hårt för att odla och förädla den på ett hållbart vis så både djur och skog mår bra!

Historia

Carlshamn är, och har länge varit, ett av Europas mest innovativa margarinföretag! Redan på 1920-talet sattes grunden för vad Carlshamn är idag. I Karlshamn, där vi en gång hade vår margarinfabrik, var vi lika stolta som idag över att ta fram produkter i en av Europas mest moderna fabriker. På den tiden tillverkade vi, förutom margarin, även växtbaserade drycker, glass och färskostliknande pålägg.

Idag fokuserar vi på det som vi gillar allra bäst – växtbaserade margarinprodukter som passar alla! Våra margariner är verkligen revolutionerade och unika – kanske tack vare våra över 60 år av expertis om margarin. Även om vi har flyttat vår fabrik har vi fortfarande samma vågade inställning till att ta fram innovativa, välsmakande produkter. Något som också lever vidare är vår handfasta, modiga företagskultur. Redan från början stack vi ut ur mängden med både produkt och reklam – vem minns till exempel inte reklamklassikern ”Gott-gotti-gott-gott”.