Baka klassiska lussekatter med recept från Carlshamn. Lussekatter är en given favorit hos oss innan jul. Bullarna är enkla att baka och receptet ger dig ca 40 saftiga lussebullar. Tips! Lägg i plastpåsar och frys in direkt efter att de har svalnat. Ta fram och tina och värma bullarna i ugn eller micro när det är dags för fika, de kommer smaka nybakt!
Ingredienser |
|
150 g |
Carlshamn Bakning
|
1 g |
saffran
|
1½ dl |
socker
|
5 dl |
växtmjölk
|
½ tsk |
salt
|
15 dl (900 g) |
vetemjöl
|
Topping |
|
3-4 tsk |
Smält Carlshman margarin till pensling
|
80 st |
russin
|
1-2 dl |
glögg
|
Lussekatter
1. Smula jästen i en bunke
2. Smält margarinet. Stöt saffran tillsammans med 1 msk socker i en mortel. Tillsätt saffransblandningen till det smälta margarinet.
3. Häll ner mjölken i margarinet och tillsätt sedan blandningen till jästen. Rör tills jästen lösts upp.
Blanda ner socker och salt och tillsätt sedan mjölet, lite i taget. Arbeta degen i ca 10 minuter.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
5. Knåda degen på mjölat bakbord i någon minut innan du delar degen i 40 lika stora bitar. Rulla ut varje del till en lång orm, ca 1 cm tjock. Rulla ändarna mot mitten till en S-formad lussekatt.
6. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt, lämna lite mellanrum mellan bullarna eftersom de jäser till dubbel storlek. Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Lägg under tiden russinen i glöggen och låt stå medan bullarna jäser.
7. Värm ugnen till 225°C.
8. Pensla lussekatterna med smält margarin och stick ner ett russin i varje ände på lussekatterna. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna under en kökshandduk och frys in överblivna bullar så snart de svalnat.