Laga en rotfruktscurry full med härliga smaker som ingefära, vitlök, koriander och len kokosmjölk. Till curryn rekommenderar vi starkt att laga det här enkla stekpannebrödet. Vill du ha lite sting i brödet kan du ha i lite chiliflakes. Doppa brödet i grytan och njut.
Ingredienser: |
|
2 msk |
riven färsk ingefära
|
1 |
Gul lök
|
4 |
vitlöksklyftor
|
800 g |
valfria rotfrukter (exempelvis morot, palsternacka, rotselleri och majrova)
|
1 msk |
spiskummin
|
1 msk |
malen koriander
|
1 tsk |
Chilipulver
|
2 msk |
färsk riven ingefära
|
4 dl |
kokosmjölk
|
1 burk |
passerade tomater
|
Salt och peppar
|
|
150 g |
färsk bladspenat
|
1 |
lime
|
färsk koriander
|
|
Carlshamn Havssalt
|
|
Ris, kokt
|
|
Stekpannebröd: |
|
50 g |
Carlshamn Bakning (rumstemprererat)
|
5 dl |
vetemjöl
|
2 tsk |
bakpulver
|
1 tsk |
salt
|
2 ½ dlk |
havredryck
|
chiliflakes (valfritt)
|
Rotfruktscurry med stekpannebröd
Gör så här:
Värm ett par matskedar Carlshamn Havssalt i en gryta på medelvärme. Lägg ner lök och vitlök och fräs ett par minuter. Häll ner kryddorna och rör om. Tillsätt den rivna ingefäran och låt puttra ytterligare någon minut. Rör ner kokosmjölk och passerade tomater. Salta och peppra. Låt såsen puttra och tvätta och skär rotfrukterna i bitar under tiden. Lägg ner rotfrukterna och låt puttra under lock. Rör om med jämna mellanrum. Efter ungefär 30 minuter kan du prova om rotfrukterna har blivit mjuka. Lägg ner bladspenaten och rör om. Smaka av med salt och peppar och droppa över limejuice. Toppa med färsk koriander och servera med hackad färsk chili om du vill ha extra hetta. Servera med nykokt ris och stekpannebröden.
Medan rotfrukterna puttrar kan du göra stekpannebrödet:
Häll ner mjöl, bakpulver och salt i en bunke och rör om. Tycker du om stark mat kan du ha i ett par nypor chiliflakes. Skär det rumstempererade margarinet i bitar och lägg i bunken. Nyp ihop margarinet med mjölblandningen och tillsätt havredrycken. Knåda ihop till en deg, vänd i mjöl och låt vila ett par minuter. Dela degen i sex bitar och kavla ut dem i platta rundlar på mjölat underlag. Hetta upp en stekpanna och grädda bröden några minuter på varje sida tills de fått fin färg.