Bjud på en krämig kardemummacheesecake som toppas med hallonsås, goda bär och lite flingsalt. Det här blir en festlig och fin kaka, eller tårta om du så vill. Tänk på att den behöver stelna i kylen i 3 h innan den får den rätta konsistensen.

Ingredienser botten: |
|
160 g |
digistivekex
|
75 g |
Carlshamn Havssalt
|
Cheesecake |
|
200 g |
Växtbaserad ”färskost”
|
2 dl |
Växtbaserad ”crème fraîche”
|
1 1/2 dl |
florsocker
|
1 msk |
vaniljsocker
|
1/2 tsk |
Mortlad kardemumma
|
1 1/2 tsk |
Agar agar pulver
|
1 1/2 dl |
Växtbaserad ”vispgrädde”
|
Till servering |
|
Hallonsås
|
|
färska bär
|
|
flingsalt
|
Vegansk kardemummacheesecake med bär och flingsalt


Så här gör du:
Lägg kexen i en matberedare och mixa till ett fint smul. Tillsätt margarinet och mixa vidare tills du har en smulig massa.
Tryck ut massan i botten på en springform, ca 18 cm bred.
Blanda ”färskost” med ”creme fraiche”, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Blanda till en jämn smet. Ta lite mer än hälften av smeten och häll i en kastrull. Rör ner agar agar pulvret och låt stå 5 min.
Sätt kastrullen på plattan och koka upp blandningen.
Låt sjuda i 2 minuter. Ta bort från plattan, låt svalna ca 10 min och blanda sen med resten av smeten.
Vispa upp ”grädden” och vänd ner den i smeten. Tänk på att smeten inte får vara varm när du vänder i grädden, då smälter grädden. Häll ner smeten i springformen och ställ i kyl i minst 3 timmar. Skär längs med kanten innan du lossar formen.
Toppa cheescaken med hallonsås, goda bär och lite flingsalt.