Carlshamns miljövänliga askar i papp

Carlshamn-förpackningens primära funktion är att skydda produkten och bibehålla kvalitet, samt minska svinn. Dock letar vi ständigt efter nya sätt att göra Carlshamn-förpackningar ännu mer miljövänliga. Samtliga förpackningar är redan återvinningsbara och vårt mål inom företaget är att varje år genomföra minst en förpackningsreform som minskar mängden plast.

Vi är den största margarintillverkaren som använder så kallade kombinationsaskar som kan återvinnas som papp. Under 2017 byttes alla 400 grams Carlshamn-askar i plast ut mot pappbeklädda förpackningar, som innehåller 39 % mindre plast. Efter flera år av planering och finjustering lanserar vi äntligen vår första 600 g ask som tack vare det kan återvinnas helt som papp. Denna ask innehåller 46

När det kommer till Carlshamn flytande vars förpackningar är plastflaskor, har vi även där lyckats minska mängden plast avsevärt. Flaskornas material levereras till oss som små kapslar som sedan blåses upp till rätt format i vår produktion. Genom att vi blåser flaskorna själva minskar vi transportens koldioxidavtryck avsevärt, eftersom kapslarna tar betydligt mindre plats  att frakta än färdiga flaskor.

 

Hur återvinner jag Carlshamns askar?

  • De nya Carlshamn-askarna kan återvinnas som papp. Det enda du behöver göra innan du lägger asken i återvinningen är att skölja insidan eller torka ur den med papper. Askarna kan givetvis även återvinnas som energiavfall. Mellanlocket i aluminium kan läggas i metallinsamlingen. Locket återvinns som plast.
  • Alla Carlshamn-flaskor för flytande margarin kan levereras till närmaste plastinsamling.

Som med andra livsmedelsförpackningar är det alltid bra att att skölja eller torka av matresterna från förpackningen innan du lämnar in dem till återvinning.